YARGITAY’DAN TALİHSİZ KARAR

Yargıtay: Cemevi ibadethane değildir!

Cemevinin ibadethane olduğu yönündeki tüzüğünü değiştirmeyen dernekle ilgili kapatma davası, yerel mahkemede reddedildi. Kararı bozan Yargıtay ise, “Cami dışında ibadethane olamaz” dedi

‘Bu konuların çözümü uluslararası hukukta’

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi kökenli yargıçların hem Yargıtay hem de yargıdan tasfiyeleriyle birlikte ufak ufak ucu görünmeye başlanan temayül, bu konularla ilgili verilmiş kararların aksine hükümler oluşturulmasını sağlamak. Buradaki büyük yanlış şudur; bu konu artık iç hukukun halledeceği bir konu değildir. Bu konuların çözümü uluslararası hukuktadır. AİHM kararlarına bakmakta fayda vardır. AİHM’nin verdiği hükümler gereğince bir yerin ibadethane olup olmayacağını temin etmek kişinin kendi iradesine tabidir. Bu karar tekrar AİHM’den geri döner.

Konuya ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi yazarlarından Taha AKYOL, Vakfımız Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın bu konudaki görüş ve düşüncelerini sayfasına alarak bugünkü köşesinde özetle

“Cem Vakfı Başkanı Sayın İzzettin Doğan’ın sözlerini okuduğumda içim yandı: Doğan, çözümün uluslararası hukukta olduğunu söylüyordu!

Gayrimüslim vatandaşlarımızın ibadethaneleri uluslararası hukukun koruması altındaydı, o zamanki hukuk anlayışı öyleydi .

Bugün Alevi vatandaşlarımızın cemevleri için ümitlerini AİHM’ye bağlaması hepimiz için utanılacak bir şey değil midir? Sadakatle bağlı oldukları Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi, yollarını kapatınca ne yapsınlar?!” demiştir.

Bunun yanında başka köşe yazarları da konuyu gündemlerine taşımışlar ve Yargıtay’ın almış olduğu bu kararın toplumu bütünleştirici değil, ayrımcılığa doğru götürecek nitelik ve boyutta olduğu yönünde görüşler bildirmeye başlamışlardır.