YALOVA’DA, ANADOLU – BALKAN BULUŞMASI

Cem Vakfı Yalova Şubemiz ile Yalova Belediyesinin ortaklaşa düzenlemiş oldukları, Yalova’nın Kurtuluşu etkinlikleri çerçevesinde, “Büyük Balkan Buluşması” adlı panel, Rauf Dinçkök Kültür Merkezinde, 15 Temmuz 2012 tarihinde yapılmıştır.

Cem Vakfı Yalova Şube Başkanı Sinan Giray, panel açılış konuşmasında, konuklara ve halka teşekkür ederek; farklı inanç grubuna mensup olanların barış, kardeşlik ve dostluk içerisinde, bir arada nasıl yaşanabileceğini göstermesi bakımından Yalova’nın örnek bir kent olduğunu söylemişlerdir. Bu coğrafya, Balkanlar’la ne kadar yakın ve sıcak bir ilişki içerisinde olduğunu düzenlemiş olduğumuz bu panelde değerli araştırmacı ve bilim adamları bizlere açık göstereceklerdir.

Düzenlenen etkinliğe, yurt içinden ve özellikle Balkanlar’dan çok önemli konuklar iştirak etmişlerdir.  Arnavutluk’tan gelen Dede-Baba Edmaond Brahimaj (Baba Mondi) giyimi ve konuşmalarıyla halkın büyük ilgisini çekmiştir. Yine Makedonya’dan Prof. Dr. Arben Süleymani konuklar arasında yer almış, Balkan halklarına dair yapmış olduğu konuşmasıyla da büyük ilgi görmüştür.

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi Milletvekili olan Ramadan Atalay da konuklar arasında yer almıştır.  Sayın Milletvekili yine Bulgaristan’da yaşamakta olan Alevi-Bektaşi inancına mensup insanların inançsal sorunlarını özgür bir şekilde yerine getirmeleri konusunda gerekli her türlü çabanın gösterilmekte olduğunu ifade etmişlerdir.

Saat 15.00’te başlayan, “Anadolu’dan Balkanlar’a Alevilik ve Bektaşilik İnanç ve Kültür Anlayışı” adlı panele halk, yoğun ilgi göstermiştir.

Panelistler, başta Yalova Valisi Sayın Esen Civelek olmak üzere, diğer katılanlar tarafından, baştan sona kadar büyük bir ilgi ve dikkatle izlenmiştir. Yine bu çerçevede, Yalova Belediye Başkanı Sayın Yakup B. Koçak, toplumun artık paradigmalarından kurtulması gerektiğini ifade ederek, kendilerinin bu anlayış doğrultusunda, Yalova’da yaşamakta olan hemşerilerimizin inançlarını özgür bir şekilde ifade edebilmeleri için Cemevlerinin yapımına arsa tahsis ettiklerini; ancak bazı hukuksal nedenlerden dolayı gerçek temeli bugün atamayacaklarını, iki ay gibi bir zaman içerisinde, soruna mutlaka çözüm getireceklerini ifade etmişlerdir.

Yalova Valisi Sayın Esin Civelek ise yapmış olduğunu konuşmalarında, Yalova’da yaşamakta olan vatandaşlarımızın inancından, ırkından veya renginden dolayı hiç kimseyi asla ötekileştirmediklerini ve çalışmalarını bu anlayış doğrultusunda yürüttüklerini, Anadolu’dan Balkanlara Alevilik ve Bektaşilik adlı panelin Yalova’da yapılmış olmasının önemini vurgulayarak Türkiye genelinde örnek alınması gereken bir proje olduğunu söylemiştir.

Daha sonra, AVF Başkanı Sayın Doğan Bermek’in yönetmiş olduğu panel başlamıştır. Panelistler Yrd. Doç. Dr. Rıza Yıldırım; Bulgaristan’dan gelen, “Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik” çalışmalarıyla bilinen ve bu konuda doktora tezi bulunan Dr. Nevin Gramatikova ve Cem Vakfı Gelen Başkan Yardımcısı, Araştırmacı Yazar Sayın Cemal Canpolat da kürsüdeki yerlerini alarak, hazılamış oldukları bildirilerini sırasıyla sunmuşlardır.

Başta Yalova Valisi Sayın Esen Civelek, Yalova Milletvekili Sayın Coşkun, diğer protokol üyeleri ve dinleyici olarak salonu dolduran halk büyük bir dikkatle panelistleri dinlemişlerdir.

Rıza Yıldırım Anadolu’dan Balkanlar’a yapılan göçün tarihsel gelişimi ve fonksiyonlarını anlatmış, Nevin Gramatikova ise; Bulgaristan’da Alevi-Bektaşi inancı, kültürü ve yapmış olduğunu çalışmalarından kısa örnekler vermiştir. Cemal Canpolat ise, Osmanlı’nın Alevi-Bektaşiler’e bakışı, Kızıldeli Sultan, Demir Baba ve Otman Baba ve Sarı Saltık’ın inançsal değerlerini anlatmış, hatta orada yaşamakta olan Hıristiyan halkın dahi bu Alp-Erenler’e sahip çıktığını ve aziz olarak anmakta olduklarını açıklamışlardır.

Panel sonrası, yetkililer ve halk, Yalova Belediyesinin Cemevi yapmak için tahsis ettiği arsaya giderek, temsili temel atma törenini gerçekleştirmişlerdir. Yine burada çeşitli konuşmalarla yapılacak olan Cemevinin, Yalova’da barış ve kardeşliğin tesis edilmesinde ve Alevi-Bektaşi inancına mensup olan insanların inanç ritüellerinin yerine getirilmesinde çok önemli fonksiyonu olacağını yetkililer bir kez daha belirtmişlerdir.

Etkinlik, saat 20.30’da Barış Manço Açık Hava Tiyatrosunda, Bulgaristan Halk oyunları, Türk Müziği sanatçısı Caner Gülsüm ve Halk Müziği Sanatçısı Arzu’nun konseriyle son bulmuştur.

Yazı ve Fotoğraflar: Dursun ALTINAY