Taşımalı Cami Cemaati!

Burdur/Yeşilova ilçesine 5 km.lik mesafede bulunan ve yörede tek Alevi Köyü olarak bilinen Niyazlarda; Köy İmamı olarak atanan F.A.,Cuma günleri köyde Namaz kılacak cemaat bulamayınca,çözüm olarak kendisine ait Mobiletiyle,İlçe merkezinden insanları namaz kılmak için Niyazlar köyüne taşımakta olduğu öğrenilmiştir.Zira Cuma namazında en az üç kişinin bulunması dini bir zorunluluk  olarak bilinmektedir.

Bu durum köylüler tarafından tepkiyle karşılanmış, Vakfımızı arayan Köy sakinleri ve köyün gençleri, bizlere bu konudaki tepkilerini dile getirmişlerdir.

Köylüler, İmamın hafta içerisinde mobiletiyle öğle vaktine doğru her gün köye geldiğini, sadece öğle ve ikindi ezanını okuduktan sonra, tekrar ilçeye döndüğünü, kendisine, okuyacağı ezanın hoparlörden değil, kendi yalın sesiyle okumasını talep etmelerine karşın, bu konuda İlçe müftüsünün kesin talimatı olduğunu ve bunun dışında bir uygulama yapmasının asla mümkün olamayacağını söylediğini ifade  etmektedirler..

Türkiye gündeminde; Alevilerin ibadet yerlerinin, Cem evleri olduğu konusunun yoğun olarak işlendiği bu günlerde; doğrusu Yeşilova müftülüğünün, bir Alevi köyü olan Niyazlarda, bu tür uygulamaları, Diyanet İşleri Başkanlığının, Alevileri Sünnileştirme politikalarının açık bir örneği olarak değerlendirilmektedir.

İnanç ve ibadet şekli, bireyin vicdan özgürlüğü düzlemi içerisinde temel insan hakkı olup, Anayasal güvence altındadır. Bu konudaki zorlamalar ise, insani ve ahlaki değildir.

Eğer yaratılanı, yaratandan dolayı seviyorsanız, onun inancına ve ibadet etme şekillerine asla müdahale etmemeniz gerekir.

Taşıma suyla değirmenler döndürülmediği gibi, taşıma Cami cemaati ile de, Alevilerin Sünnileştirilmesi mümkün değildir. Bu konuda şüphe duyan, dönüp Alevi tarihine bakmasıyla aydınlanacaktır..

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ BUNLARI İYİ BİLMESİ GEREKİR.

Dursun ALTINAY