Seyyid Ali Sultan’ın Diyarında Batı Trakya’da Tarihi Seçek Etkinlikleri Yapıldı

BU SEVDA BİTMEZ…

Erenlerin nefesleriyle yıkanmış ata yadigarı Yunanistan Batı Trakya topraklarımızda binlerce insanı bir araya getiren “Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri”, 13-15 Temmuz 2012 tarihleri arasında Hebil Köy ve Seçek Yaylası’nda büyük bir coşku içinde yapıldı. “Seçek” Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği (1997) tarafından düzenlenen etkinliğe binlerce insan katıldı.

13 Temmuz Cuma şenliklerin ilk gününde Gümülcine’ye bağlı Hebilköy’de yani bu seneki Yayla Ağası Hüseyin Deli’nin köyünde etkinlikler başladı. Ağa uzak köylerden, şehirlerden gelen konuklarını ağa kıyafetiyle ve davul zurnayla evinin önünde karşıladı. Misafirlerinin tümüne köy meydanında yemekler verdi, yerel sanatçıların seslendirdikleri türküler okundu.

14 Temmuz Cumartesi günü ise Ağa, Alevi töresine göre; yörenin inanç önderi olan Mehmet Koç Dede tarafından hayır duası verildikten sonra evinden alınıp yine davul ve zurnalar eşliğinde tüm köyü dolaştı, halka şeker dağıttı. Sonra konvoy halinde Seçek Yaylası’na hareket edildi. Yayla girişinde yine halk tarafından karşılanan Yayla Ağa’sı ata bindirildi. Tören alanında halkı selamlayarak kendisi için ayrılan yere geçip, dört bir taraftan gelen misafirlerini zeybek kıyafetindeki iki yoldaşıyla birlikte ayakta karşıladı.

İlk gün çocuklar, tozkoparanlar müsabakaları yapıldı, kuzular çevrildi, yapılan futbol maçını Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın kalbindeki köy olan  Ruşenler Köyü’nün gençleri kazanıp, kupayı Ağa’nın elinden aldılar, eğlenceler gece boyunca sürdü.

15 Temmuz Pazar günü ise,  katılımcı konukların konuşmaları, Türkiye’den ve Yunanistan’ın farklı yörelerinden gelen sanatçıların, folklorcuların sunumlarından sonra, yoğun bir katılımla büyükler yağlı güreş müsabakalarına geçildi. Türkiye’den, Bulgaristan’dan ve Yunanistan’dan yarışmalara katılan sporcular Ağa’yı oturduğu yere kadar gelip selamladıktan sonra sportmence yarıştılar. Bulgar, Türk, Yunan sporcuların yarışını konuklar büyük bir heyecanla izlediler. Bunlar içinde yeni Gümilcine başkonsolosunun ilgisi herkesinkinden fazlaydı. Ağa iki gün boyunca yoğun sıcağa rağmen iki yoldaşıyla birlikte kendisine ayrılan yerden ayrılmadı.

Etkinliğe; T.C. Gümülcine Başkonsolosu İlhan Osman Şener, SİRİZA Partisi (Diriliş-Sol İttifak) Milletvekili Ayhan Karayusuf, EVROS Milletvekili Georgios Dolios, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Seyyid Ali Sultan Dergahı’na bağlı yöredeki dedeler (babalar), D.E.B.  Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, Gümülcine Belediyesinde “Eşitliğe İlk Adım” Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Seçek Derneği Başkanı Ali Pencal,  Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Apti, Kozlukebir Belediyesi  “Toplumsal Hareket” Başkanı Saadettin Şakir Hüseyin’in yanısıra binlerce soydaş katıldı. Etkinliği Rodos Rüzgarı’nın yanı sıra, birçok yayın kuruluşu gibi TRT.’de de izleyip çekipler yaptı ve etkinliği yayınladı. Etkinliğe Türkiye’den katılan Alevi Vakıfları Federasyonu üyesi CEM Vakfı Basın Halkla İlişkiler Birimi’nde çalışan Gazeteci Ayhan Aydın, Ağa’nın has misafiri olarak onun yanına oturtuldu.

650 yıldır yapıldığı söylenen Seçek Yayla Etkinlikleri ve Yağlı Güreş Yarışmaları’ndaki en önemli simge olan Ağa’nın bir Alevi, dahası “nasipli”, yola girmiş bir can olması gerekiyor. Bu şenliklerden hemen sonra, ilk perşembe günü “Yayla Bayramı” yani dergahta cem yapılması zorunlu bir gelenek. Kurbanların kesilip lokmaların hazırlandığı bu ceme yalnız ikrarlı canlar girebiliyor. Ağa’nın halk tarafından sevilen, sayılan birisi olması aranan özelliklerin başında geliyor. Ağa başta kendi köyündekiler olmak üzere, etkinliklerin masraflarını karşılıyor. Ama şimdilerde bu konuda dernek te Ağa’ya yardımcı oluyor.

Yazı ve Fotoğraflar:. Ayhan Aydın