Mehmet Yaman Dede’yi Evinde Ziyaret

Yaklaşık yedi aydan beri rahatsız olan Mehmet Yaman (Dede), her zamanki gibi alçak gönüllülüğü, güler yüzü ve bilge kişiliğiyle bizleri evine konuk etti..

Cem Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dursun Altınay ve Araştırmacı Yazar Ayhan Aydın’ın, Mehmet Yaman Dede ile yapmış oldukları özel röportaj, 05.12.2012 Çarşamba günü Saat 20.00 de Cem TV’den yayınlanacaktır.

Yüksek İslam Enstitüsü mezunu olan, Arapça, Farsça ve İngilizce dillerini bilen Mehmet Yaman, 1940 yılında Erzincan’a bağlı Kemaliye İlçesinin Ocak Köyünde dünyaya gelmiştir. Hıdır Abdal Ocağı mensubu olan Mehmet Yaman, İlkokulu köyünde okuduktan sonra, Ortaokul ve Lise Öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. Lise’den sonra yine İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne devam eden Yaman, bu okuldan 1967 tarihinde mezun olmuştur.

İstanbul İli dâhilinde değişik Liselerde Din Bilgisi Öğretmenliği yaparak çalışma hayatının içerisine giren Mehmet Yaman, 1994 tarihinde kendi isteğiyle, çok sevdiği Öğretmenlik mesleğinden emekli olmuştur. Alevilik üzerine çalışmalar yapan Mehmet Yaman’ın çeşitli yazılı eserleri bulunmaktadır. Bunlar;

• Alevilik: İnanç, Edeb, Erkan
  • Alevilikte Cem Hizmetleri
  • Alevilikte Cenaze Hizmetleri
  • Seyit Nizamoğlu Divanı
  • Seyit Safi Buyruğu

kitaplarının yanında, çeşitli dergi ve gazetelerde Alevilik teolojisi üzerine yazıları bulunmaktadır. Yine, 1970 Yılında Gerçekler Gazetesini çıkararak, Alevi inancının toplum tarafından daha yakinen ve doğru bir şekilde öğrenilmesi konusuna, öncülük edenler arasında Mehmet Yaman Dede de yerini almıştır. 1966 Yılında Cem Dergisine isim Babalığı yapmış olup, Kur’an’ın Türkçe okunması ve yorumlanması için çeşitli çaba ve gayretleri olmuştur. 1970 yılında, Beyazıt Abdullah Düğün Salonunda Hızır Cemi yapmıştır. Cem İbadeti için tahsis edilen Salon halkın büyük ilgi ve alakası karşısında oldukça yetersiz kalmıştır. Burada yapılan Cem İbadetine;

• Âşık Daimi
  • Hüseyin Engin
  • Feyzullah Çınar
  • İbrahim Akdağ(Hıdır Abdal evlatlarından) iştirak etmiştir.

Daha sonra, 1971 Yılında Aşure Matem Cem’i, 1972 Yılında ise Sultan Newruz Cemi’ni yapmıştır. Yine aynı yıl Açıkhava Spor Sergi Salonunda Tiyatro Sanatçısı Avni Dilligil tarafından sahneye koyulan, Dört Kapı Kırk Makam adlı piyeste rol almıştır.

Farsça’yı, Sultanahmet’teki İlkokula beş yıl süreyle devam ederek öğrenen Mehmet Yaman, İran Şahı Rıza Pehlevi’nin 1962 yılında, İstanbul’u ziyaretlerinde, bir Türk öğrencisi olarak İranlı büyük Ozan Şeyh Sadi’nin, günümüzde Birleşmiş Milletlerin de kapısında asılı olan, “Aynı Cevherden Yaratılmışız”  adlı şiirini, Şah’a karşı okumuş ve büyük bir takdir ve övgüye değer bulunmuştur.

Cem Vakfı olarak Mehmet Yaman (Dede)’nin bir an önce eski sağlığına kavuşmasını diliyor, Vakıfta, Türkçe Kur’an kurslarına en kısa zamanda başlamasını bekliyoruz.