Geleneksel Abdal Musa Anma Etkinlikleri Yapıldı…

7. Uluslararası, 28. Ulusal Abdal Musa Sultanı Anma Etkinlikleri; 21/24 Haziran tarihleri arasında Antalya’nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü’nde,  Pir Abdal Musa Sultan’ın huzurunda binlerce kişinin katılımıyla yapıldı.

22 Haziran Cuma günü yoğun bir şekilde yurdun dört bir tarafından otobüs kafileleriyle Tekke Köyü’ne gelen ziyaretçilerin bir kısmı  sabah saatlerinde Uçar Suyu, diğer bir kısmı ve aynı zamanda büyük bir Alevi-Bektaşi ozan olan ve Abdal Musa’nın inanç ve düşünce sistemini yayan Kaygusuz Abdal’ın da türbesinin içinde bulunduğu Abdal Musa’nın Türbesi, Budala Sultan Türbesi ve Dur Dağı ziyaretlerini yaptılar.

Öğleden sonra; Anayasa ve Alevilerin Sorunları isimli panelde; Yrd. Doç. Dr. Atilla Erden, Eski Milletvekili Kamil Ateşoğulları, Hüseyin Yıldırım konuşmacı olarak yer aldılar.

Akşam ise anfi tiyatroyu dolduranlar halk ozanlarının ve sanatçıların özellikle deyişleri seslendirmelerini büyük bir ilgiyle dinlendiler.

23 Haziran Cumartesi günü ise yoğun bir gün insanları bekliyordu; Bir yandan kurban kesenler, adaklarını yerine getirmek isteyenler, bir yandan farklı kurumların yürüttükleri cemler (nedense bir türlü hepsi ortak cem yapamıyorlar), Araştırmacı Yazar Cemal Canpolat’ın ilgiyle karşılanan kitap imzalaması, üst üste iki panel, etkinliklerin resmi açılışı…

Tümü yoğun ilgiyle ve başarıyla yapıldı.

Kültür Merkezi’nde; Mehmet Boy’un yönettiği Araştırmacı Yazar Ali Aksüt ve Araştırmacı Yazar Cemal Canpolat’ın katıldıkları Abdal Musa’nın Tarihsel Kimliği ve Abdal Musa Çevresinde Yayılan Alevi İnanç Coğrafyası, paneline ilgi çok büyüktü.

Ali Aksüt Abdal Musa’nın tarihsel kişiliği, adına yürütelen cemler, Anadolu coğrafyasında etkileri üzerinde dururken, Cemal Canpolat daha çok Abdal Musa’nın Dergahıyla birlikte çevresini etkilemesi, onunla birlikte Balkanlar’a uzanan Alevi-Bektaşi İslam anlayışının Osmanlı’nın kuruluşundaki rolü, sonrasında bundan dönülünce yaşananlar, Aleviler üzerinde oynanan oyunlar, bugüne gelişi irdeleyen ve büyük beğeni toplayan önemli bir konuşma yaptı. Yoğun ilgiyle birlikte sorulan soruları yanıtlayan Cemal Canpolat Kaygusuz Abdal’larla, Kızıldeli (Seyyid) Ali Sultanlar’lar, Demir Babalarla, Otman Babalarla, Sersem Ali Dedebabalarla Balkanların kapılarını Osmanlılara, Türklere açan Alevi Bektaşi dede ve babalarının yaktıkları ışığın bugün de yanmaya devam ettiği ama bu ışığı sündürmek isteyenlerin aslında Türkiye’nin geleceğini yok etmek istediklerini, Osmanlı Arşiv Belgeleri’nin dünyanın güvenilir belgeleri içinde yer aldığını, burada Osmanlı’nın nasıl Alevi kıyımına giriştiğini kendi resmi kayıtlarıyla ortaya koyduğunu, dile getirirerek, bugün bu zihniyeti devam ettirmek isteyenlere karşı birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekir, şeklinde konuştu.

İkinci Panel’de ise Günümüzdeki Sorunlar’a ilişkin görüşler paylaşıldı.

Yine Mehmet Boy’un yönettiği panelde Eski Milletvekili Eğitimci Ayşe Gürocak, Araştırmacı Yazar Yayıncı (Yurt Gazetesi Yayın Yönetmeni) Merdan Yanardağ, Şahkulu Sultan Dergahı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Mehmet Tural birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda günümüz iktidarının gerek eğitimde, gerek diğer alanlarda çağdaşlığı hedef alan tutum ve davranışlarıyla her geçen gün insanların hayatlarına müdahale ettiklerini söylediler. Ayşe Gürocak: 4+4+4 sisteminin vereceği zararlardan, Merdan Yanardağ Suriye dahil hükümetin ülkeyi kaosa sürekleyen yanlış politikalarından, Av. Mehmet Turan ülkenin ve Alevilerin yaşadıkları problemlerden bahsettiler.

Bu arada Kültür Merkezi, Cem Salonu’nda Cem Vakfı Dedeleri cem yürüttüler.

Akşam Etkinliklerin resmi açılışı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Yörenin inanç önderi Hüseyin Eriş Halifebaba’nın hayır duasından sonra konuşmalar yapıldı: Muhtar Mustafa Çalhan, Dernek Başkanı Ali Eriş, Alevi Vakıfları Federasyonu 2. Başkanı İsmail Saçlı, Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Hüsniye Takmaz, Alevi Bektaşi Federasyonu Adına Engin Gündük, Elmalı Belediye Başkanı Hüseyin Altıntaş birer konuşma yaptılar.

Alevi örgüt temsilcileri, Alevilerin yaşadıkları sorunları sıralarken, artık susmayacaklarını, 2 Temmuz’da Sivas’ta olacaklarını, birlikte hareket edeceklerini, dile getirdiler.

Semah guruplarının da yer aldığı akşamki programda Cemal Kayhan Dede, Aynur Haşhaş, Yavuz Top gibi sanatçılar sahne aldılar.

24 Haziran Pazar günü ise türbeye niyaz yapıldıktan sonra köy dışından gelenler vedalaşarak, bir başka etkinlikte buluşmak dileğiyle, köyden ayrıldılar.