‘Dini özgürlük ihlali var’

ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’nun raporunda Türkiye:

‘Dini özgürlük ihlali var’

Raporda, Türkiye’nin dini özgürlüklere, “sistematik ve fevkalade kötü sınırlamalar” uyguladığı belirtildi.

Dış Haberler Servisi - ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu’nun (USCIRF) raporunda Türkiye dini özgürlükleri en fazla ihlal eden ülkeler listesinde yer aldı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu en kaygı duyulan dini özgürlükleri ihlal eden 16 ülkeden oluşan listede Myanmar, Kuzey Kore, Mısır, Eritre, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Çin, Suudi Arabistan, Sudan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam var.

USCIRF’nin 2011 yılı raporunda laik sistemine sık sık vurgular yapılan Türkiye, en ağır dini özgürlük ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında sayıldı. Komisyon heyetinin 21–26 Şubat 2011 tarihleri arasında Türkiye’de yaptıkları bir dizi görüşmenin ardından hazırladıkları raporda, Türkiye’nin dini özgürlüklere, “sistematik ve fevkalade kötü sınırlamalar” uyguladığı belirtildi. Heyet, Türkiye’de AB Bakanı, Diyanet İşleri Başkanı gibi resmi görevlilerin yanı sıra, Rum Ortodoks Patriği, İstanbul Başhahamı, Süryani ve Ermeni Ortodoks Kiliseleri Patrikleri ile Alevi, Protestan, Mormon ve Yahova Şahitleri temsilcileriyle bir araya geldi. Gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum temsilcileriyle de görüşmeler yaptı.

380 sayfalık raporda, Türkiye’ye hem Müslümanların hem de Müslüman olmayanların din özgürlüklerinin ihlaliyle ilgili eleştiriler yer aldı. Türkiye’de Müslüman olmayan grupların din adamlarının eğitimi, dini eğitim ve ibadet yerlerine ilişkin kısıtlamalarla karşılaştıkları kaydedildi. Raporun “Bulgular” bölümünde, “Türk hükümeti din ve inanç özgürlüğüne ciddi sınırlamalar uygulamaya ve böylece Türkiye’deki dini azınlık gruplarının hayatiyetini tehdit etmeye devam etmektedir” ifadesi yer aldı.

Türk toplumu ve medyasında artan Yahudi karşıtlığının da endişe verici olduğu kaydedilen raporda, Hrant Dink suikastı da hatırlatıldı. “Alevilere yönelik kısıtlamalar” bölümünde Alevilerin Cemevlerine yasal ibadethane statüsü verilmesi, zorunlu din eğitiminin kaldırılması, Alevi köylerinde Hanefi camilerin yapımına son verilmesi, Sivas katliamına yönelik olarak Madımak Oteli’nin müze yapılması gibi isteklerinin bulunduğu kaydedildi. Rapora tepki gösteren Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan “Tarafsız bir göz, Türkiye’nin, USCIRF’in yıllık raporunda olması gereken yerde olmadığını görecektir” dedi. Tan, ayrıca Türk hükümetinin geçtiğimiz yıl gayrimüslim azınlıkların el konulan mülklerinin iadesine başladığını söyledi.

Raporda ayrıca “Devletin laikliğinin Türkiye’de dini özgürlükleri kısıtladığı” savunuldu.

21 Mart 2012 – Cumhuriyet