ÇORLU’DA MUHTEŞEM GÜN

Cem Vakfı Çorlu Şubemizde, 27.05.2012 tarihinde düzenlenen etkinlik ile Cem evi açılışı yapılmıştır. Şube Başkanı Dr. Muzaffer Birdal, Cemevi’nin sadece Çorlu’ya değil tüm Trakya’ya ve Balkanlar’a hizmet vereceğini bildirmiştir. Yapılan Cem evi açılışı etkinliğinde, aynı zamanda üç büyük etkinlik yapıldığını ifade etmişlerdir:

1-) “Birinci Trakya ve Balkanlar İnanç Önderleri Toplantısı” Çorlu Cemevi’nin aynı zamanda uzun süredir Cem Salonu olarak da halka hizmet veren salonunda, Pazar günü yapıldı. Toplantıya yüze yakın inanç önderi yanında Bektaşi Babalarının eşleri olan Ana Sultanlar da katıldı. Tüm Trakya’dan, Bulgaristan ve Yunanistan’ın farklı yörelerinden Dede ve Babaların katıldığı toplantıya, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce Başkanlık yaptı.

Dört saat süren toplantıda bir konuşma yapan CEM Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, artık Dede ve Baba denilen, Alevi İslam inancının yaşatıcıları olan önderlerin sık sık bir araya gelip sorunlarını konuşacakları, sohbet edecekleri, bilgi alış-verişinde bulunacakları, bu sohbetlerden yararlanacak gençlerin yetişecekleri ortamların oluşmaya başlandığını; bunu ilk baştan plandadıklarını Çorlu’daki toplanının bunun önemli bir aşaması ve göstergesi olduğunu söyleyerek, Bektaşilik, Mevlevilik, Nusayrilik veya bunların farklı süreklerinin, yorumlarının çok ön plana çıkarılmasının bir manası olmadığını, önemli olanın Aleviliğin tasavvuf yorumunun özünde buluşmak ve bunu yaşamak ve yaşatmak gerektiğini söyledi.

Toplantıda söz alan inanç önderi Dede ve Babalar da aynı şekilde yapay ayrımların bir anlamı olmadığını Ehlibeyt yolunda buluşmanın temel seçenek olması gerektiği üzerinde durdular.

Bu toplantıyla bir ilk de yaşanmış oldu. Trakya bölgesinde farklı Bektaşi Kollarına (Süreklerine) mensup babaların yanında Alevi inanç önderi olan Alevi Dedeleri de toplantıya katıldılar ve ilk kez bölgesel bir buluşma gerçekleşmiş oldu.

Birinci Balkanlar ve Trakya İnanç Önderleri Toplantısı’na Yunanistan’dan bir otobüslük kafileyle Babalar yanında, Anabacılar da gelerek Çorlu’nun bu anlamlı gününde yer aldılar. Bulgaristan’ın Kırcaali-Haskova/ Dulovo/ Alvanlar yani farklı yörelerinden halife baba düzeyinde ve başkanlar boyutunda da katılımlar oldu. Böylece geleceğe dönük bir büyük adım atılmış oldu.

2-) 650 metre karelik yani yaklaşık 1200 kişi kapasiteli, Türkiye’ye örnek olan çok ferah, güzel, Hakk Muhammed Ali nidalarının gök kubbeye ulaştığı örnek Cem salonunun açılışı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz, CHP Milletvekili Candan Yüceer’in de bulunduğu bir kalabalık heyetle yapıldı.

3-) Cem Salonu açılışından sonra ise hem bir şenlik-piknik görünümde olan etkinlik için binlerce insanın bir araya gelmesinden dolayı kurulan platformdan halka seslenişler oldu.

Beş binin üzerinde katılımcıya hitap eden Cem Vakfı Başkanı ve  Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı, Prof. Dr. İzzettin Doğan Alevi yurttaşların anayasadan ve yasalardan kaynaklanan haklarının verilmediğini, yeni anayasa hazırlanırken Alevilerin isteklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini, kendilerinin anayasayla ilgili görüşlerini Meclis Başkanına ilettiklerini söyledi. Prof. Dr. İzzettin Doğan, devlet kurumlarında ayrımcılığın sürdüğünü TRT’de Alevilere yer verilmediğini, muharrem ayında Alevilerin inançlarının gereği bilgilerin TRT’den aktarılmadığını, ders kitaplarında Alevi İslam’ın özgün bir şekilde anlatılması için mücade verdiklerini, Genel Bütçeden Alevilere kaynak ayrılması yönündeki isteklerinden sonuç alamayınca olayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdıklarını söyledi.

CEM Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan konuşmasında sunları kaydetti: ”Yeni anayasada 30 milyon insanın hukuki sorunlarına yer verilmezse Türkiye yeni bir kaosa sürüklenir. Hazırlanan yeni anayasada, mutlaka Alevilerin de yabancılık çekmeyeceği şekilde çalışmalar olmalı. Bunlar yapılmazsa Türkiye, daha kolay parçalanabilir bir duruma gelir. Bu Cem Vakfı’nın, başka bir vakfın ya da başka bir düşüncenin fikri değildir. Biz, siyaset üstü bir mesele, bir partinin sorunu gibi değil, Türkiye’nin bütünlüğünü, Türkiye’nin birliğini, Türkiye’de insanların dostça, sevgiyle, inançları, ırkları, renkleri ne olursa olsun
dayanışma içinde olmalarını sağlayacak bir anayasanın düzenlenmesini istiyoruz.”

Yerel sanatçıların, bu arada Volkan Yılmazer’in, CHP İstanbul Milletvekili ve Türk Halk Müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz’ın nefesler, türküler söylediği etkinlikte, Çorlu Cem Vakfı Onursal Başkanı Mürvet Çelik’e plaket verildi.

Yapılan etkinliğe CHP Amaysa Milletvekili Ramiz Topal, CHP Tokat Milletvekili Orhan
Düzgün, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan
Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CEM Vakfı Başkan Yardımcısı Atilla Balaban, CEM Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.