CEM VAKFINDA AŞURE İKRAMI..

Aşure, mitolojik öykü olarak Nuh Tufanına kadar dayandırılmaktadır.

Alevi inancında ise, Aşure’nin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Muharrem ayında tutulan 12 günlük matem orucu bitiminden sonra, 13. Gün Aşure yapılarak ikram edilmektedir. Burada esas olan, Aşurenin 12 çeşit gıda malzemesinden yapılmış olmasıdır.

Aşure yapımı ve ikram geleneği; Ahmet Yesevi’nin türbesinin bulunduğu Türkistan’dan başlayıp, İran, Suriye, Irak,  Anadolu, Balkanlar ve Arnavutluk’a kadar geniş bir coğrafyada, Alevi İslam toplumları arasında sürdürülmektedir.  Aşure, Muharrem matem orucundan sonra yapılarak, halka dağıtım ve sunumu gerçekleştirilmektedir.

Cem Vakfı, her yıl olduğu gibi bu yıl da, matem orucu sonucu 13. gününde, olayın inançsal önemini göz önüne alarak, aşure yapılmasını, Türkiye genelindeki bütün şubelerinde, aynı gün içerisinde yapılarak, halka dağıtılmasının bir geleneğe dönüşmesi yönünde çaba sarfetmektedir.

Bu konuda; Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Sayın İzzettin Doğan’ın, 20.11.2012 tarihinde şubelerimize göndermiş olduğu tamimde aynen;

“Bilindiği üzere, Aşure dağıtımı ve ikramı toplumumuzda farklılıkları ortadan kaldıran, barış, kardeşlik ve sevgi duygularını pekiştiren, “Ehlibeyt Sevgisini” İslam dünyası içerisinde en üst düzeye çıkaran bir olaydır. Bu duygu ve düşüncede hareketle; oruç bitimi olan, 27.11.2012 tarihinde, Cem Vakfı olarak, Türkiye genelindeki bütün şubelerimizde aynı gün içerisinde Aşure yapılarak, halkımıza dağıtılması ve ikramının yapılması Vakfımızda çok önemli bir gelenek olarak yerleşmelidir.

Bu sebeple; Türkiye genelindeki bütün Şubelerimizin oruç bitimi olan, 27.11.2012 tarihinde Aşure yaparak halkımıza hiçbir ayrım yapılmaksızın dağıtılması için gerekli çalışmaları yapmanızı önemle rica eder, sevgilerimi sunarım.”

şeklinde dile getirmiştir.

Bu çerçevede; Cem Vakfı Genel Merkezinde, 25,000 kişiye ikram edilebilecek miktarda Aşure yapılmış olup, saat 10.00’dan itibaren dağıtımı ve ikramı yapılmaya başlanmıştır.

Yönetim kurulu üyelerimizden Sayın Atilla Balaban ve Sayın Fevzi Ekinci de Aşure dağıtımında hazır bulunmuşlardır.