CELAL ARSLAN DEDE’Yİ KAYBETTİK…

Alevi toplumunun yakından tanıdığı ve sevdiği aydın dedelerimizden, Şeyh Onar (On Er) Ocağı’nın temsilcilerinden Celal Arslan, 7 Haziran Cuma günü Hakk’a yürüdü. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Türkiye’nin en köklü ocaklarından, inanç ve kültür mekanlarından/kurumlarından olan Malatya Arapkir Onar Köyü’ndeki Onar (On er) Dede, Anadolu’nun inanç öncüsü olan erenlerindendir. 787 yıl önce yapılan tarihi cemeviyle anılan ve tümüyle bir tarihsel mekan, kültür ekini, uygarlık beşiği olan beldeden çok büyük ozanlar, dedeler çıkmış, bunlar Aleviliğin var olma sürecinde çok önemli görevler üstlenmişlerdir. En azından çağımızda Dr. İsmail Kaygusuz ve İsmail Onarlı gibi hem çok değerli bilim adamları, hem araştırmacılar çıkarırken bu bölge aynı zamanda kendine has sazı ve semahıyla da, çok orijinal bir yapı sergiler. İnsanlarıyla, doğasıyla, tarihiyle, inancıyla büyüleyici olan Onar belki de Arapkir gerçekten de ülkemizin ölümsüz kapılarından, devletin de temel mühürlerinin vurulduğu bir sosyal- kültürel gözedir.

Bu yöreden, bu bölgeden uzun yıllar boyunca posta oturup dedelik yapmasa da, bu ocaktan/dergahtan yetişen dedelerin yanında, yazarların yanında, dernek çalışmaları içinde, özellikle de Alevilerin, dedelerin, babaların örgütlenmesi konusunda Cem Vakfı’nda da oldukça yapıcı çalışmaları olan ve yakından tanıyıp sevdiğimiz bu toplumun bir ışık kaynaklarından olan Celal Arslan Dede’yi kaybettik.

Celal Arslan Dede, Alevilik ve ocaklar konusunda derlemeci bir kişiliğe sahipti. Hoş sohbet birisi olarak özellikle yirmi yıldır cemlere katılan, Alevilikle ilgili panellerde konuşmacı olan, bir kitap çalışması içindeyken kalbine yenilen Celal Arslan Dede evli ve üç çocuk sahibidir.

CEM Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı’nda da teşkilatlanmadan sorumlu bölümde etkin görevler yapmış olan Celal Arslan Dede Hakk’tan rahmet diliyor, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Cenazesi bugün saat: 15.30’da Garipdede Cemevi’nden kaldırılacaktır.

Cem Vakfı