BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

Tarihe kara bir gün olarak geçen 15 Temmuz’u; Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grubun parlamenter demokrasimize ve milli irademize yönelik darbe girişimi olarak lanetliyoruz.

Tüm siyasi partilerimizin ve halkımızın ortak bir Türkiye paydasında tek vücut olarak darbeye karşı iradesini ortaya koyması,  Yapılan bu kanlı ve kirli kalkışmanın önüne geçmiştir.

Türkiye’nin saygınlığı açısından bu sürecin sorumlularından hukuk sınırları içinde hesap sorulmalıdır. Darbeciler, tüm işbirlikçileri ile birlikte hukuk düzeni içinde yargı önünde hesap vermelidir.

Siyaset ve devlet yetkililerince demokratik, laik, hukuk devleti ilkelerine bağlı kalınarak, halkın kutuplaştırılmasına, kışkırtılmasına, çatışma potansiyelinin tahrik edilmesine, Anayasal kurumların düşman gibi gösterilmesine yönelik her türlü tedbirin alınması sorumluluk gereğidir. Her türlü tahrik, kirli provokasyonlar ile kardeşlik ve birlik duygusunu yaralayacak oluşumlara karşı tüm kurumların hassas olması gerekmektedir. İç çatışma ve benzer anti demokratik eylemlere karşı halkımızı uyanık olmaya, birlikte yaşama iradesine karşı yapılan tahriklere kapılmamaya davet ediyoruz.

Demokrasi ve hukuk düzeninin tüm kurumlarıyla güçlendirilerek barış, kardeşlik ve hoşgörünün hâkim kılınması dileğimizdir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur…

CEM Vakfı Yönetim Kurulu