Alevilerden ortak bildiri

Alevi Vakıfları Federasyonu – Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu dün Cem Vakfı Yenibosna merkez binasında bir araya gelerek Sivas Katliamı’na yönelik bir bildiri açıkladılar. Sivas Katliamı’nın yeniden gündeme getirilmesi ve Alevilerin ilk kez ortak hareketi olması bakımından bir ilk yaşanan toplantıda toplu katliamlara tepkiler dile getirildi.

Toplantıda 2 Temmuz’da 19. yıl dönümünü anacağımız  SİVAS – MADIMAK  Katliamının bugün topluma düşündürdükleri ve yapılması gerekenler konusunda bir bildiri yayınlandı. Bildiride Ortaca olayları ile başlayıp, Gazi – Ümraniye olaylarına kadar süren özellikle Alevilere yönelik kitlesel katliam olaylarının bir TBMM Araştırma Komisyonu tarafından gerektiği gibi araştırılmasının zorunlu olduğuna vurgu yapıldı.

Cem Vakfı Yenibosna merkez binasında saat 14.00′te başlayan toplantıya sivil toplum kuruluşları,  Alevi dernekleri yöneticileri, Alevi vatandaşlar ve medyadan önemli katılımlar gerçekleşti

İşte Alevi Vakıfları Federasyonu – Alevi Dernekleri Federasyonu  ve Alevi Bektaşi Federasyonu’nun ortak bildirisi:

Bu Dava, İnsanlık Davasıdır…

Ülkemizde yakın dönemde Ortaca‘dan başlayarak, Hekimhan, Kırıkhan, Çorum, Malatya, Sivas, Erzincan, Maraş, Sivas Madımak, Gazi ve Ümraniye katliamları ile  Başbağlar gibi çok sayıda “Kitlesel Katliam” yaşanmıştır. Büyük çoğunluğu Alevilere yönelik olan bu katliamlar, toplumumuzun sağduyusu ve  geleneksel barışçı tavrı sayesinde karanlık odakların amaçladığı çatışmalara dönüşmemiştir.

Yaşanan bu katliamlar, ülkemizdeki toplumsal vicdanı tatmin edecek biçimde araştırılmamıştır.  Yargı süreçlerinde gerçek nedenler ve sorumlular ortaya çıkarılamamış, toplumumuz bu kitlesel katliamlar ile henüz gerektiği gibi yüzleşememiştir.

Mevcut durum bu iken 13 Mart 2012 Tarihinde Madımak Katliamı ile ilgili davayı gören mahkeme Madımak katilleri için “Zaman aşımı kararı” vermiştir. Başbakan’ın “zaman aşımı kararı” sonrası “Bu karar Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun.” demesi  ise, zaman aşımı kararından daha yaralayıcı olmuştur.

Bu katliamlar,  nedenleri ve sonuçları ile yeterince açıklığa kavuşturulmadıkça, gerçekler ortaya çıkarılmadıkça,  harcanan çabalara rağmen demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile işlemesinin önünde  birer  engel olarak kalmaya devam edeceklerdir.

Madımak katliamının 19.yılında canlarımızı anmaya hazırlandığımız bu günlerde kamuoyundan  ve siyasi partilerimizden talebimiz;  ülkemizde büyük acılara neden olan bu kitlesel katliam zincirini tüm boyutları ile inceleyecek  bir  T.B.M.M. Araştırma Komisyonu’nun  en kısa zamanda oluşturularak faaliyete geçirilmesidir.

Bu insanlık sorununun çözümü için, Türkiye toplumunun duyarlı kesimlerinin, medyamızın ve kamuoyumuzun da gereken katkı ve desteği sağlayacağına inanıyoruz.

Sivas  Katliamı’nda  yaşamlarını kaybeden canlarımızı  2 Temmuz 2012 Pazartesi günü yurtiçinde, yurtdışında ve  Sivas Madımak’ta  bir kez daha anacağız.

Ülkemizde farklı etnik ve inançsal kesimlerin toplumsal barış içinde özgürce ve kardeşçe yaşaması amacıyla sorunlarımız ile yüzleşmek, karanlıkları aydınlatmak için çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

Alevi Vakıflar Federasyonu, Genel başkan Doğan Bermek

Alevi Bektaşi Federasyonu, Genel Başkan Selahattin Özel

Alevi Dernekler Federasyonu, Genel Başkan Hüsniye Tahmaz

‘Katliamlar sadece Alevilerin sorunu değil’

Alevi Vakıfları Federasyonu – Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Bektaşi Federasyonu dün Cem Vakfı Yenibosna merkez binasında bir araya gelerek Sivas Katliamı’na yönelik bir bildiri açıkladılar. Bildiriyle ilgili olarak Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Cem TV’de Pınar Işık Ardor ve Celal Toprak’ın sunduğu Uyan Türkiye programına telefonla bağlandı. Bermek, günümüze kadar yaşanan katliamların bir insanlık sorunu olduğunu, dolayısıyla sadece Alevilerin değil, Türkiye’de yaşayan herkesin bu olaylardan utanması gerektiğinin altını çizdi.

Bildiriden Beklentileriyle ilgili soruya Bermek, olay sadece Madımak gibi görünmekte ve sadece Madımak Katliamı üzerinde yoğunlaşılmakta. Toplumda bu sadece Alevilerin sorunuymuş gibi algılanmakta. Oysa bu bildirinin 1. maddesi aynen şu; bu yaşanan katliamlar sadece Alevilerin sorunu değil insanlık sorunudur. Alevisi Sünnisi Türkiye’deki herkesin bu sorundan etkilenmesini ve utanmasını istiyoruz. 2.si Madımak bir zincirin içindeki bir hadise. O zinciri de gözden kaçıran eğilimler var. Biz o zincirin ortaya çıkarılmasını, Madımak Katliamı da dâhil olmak üzere Gazi ve Ümraniye olaylarıyla devam eden bir süreç var. Bu sürecin açılmasını, görüşülmesini ve bu sürecin aydınlığa kavuşturulmasını istiyoruz. Bu sürecin Meclis Araştırma Komisyonu tarafından incelenmesini istiyoruz.” dedi.

Millet vekillerinden bu konu hakkında sizinle bir görüşmeleri oldu mu sorusuna ise Bermek, henüz olmadı ama mutlaka olacaktır. Biz de zaten bu süre içersinde dosyaları kabul ettirip diğer partilere vereceğiz. Biz tarafsız kalıyoruz ama bu saçmalıklarında farkında olunmasını istiyoruz. Umut ediyoruz ama umuttan ziyade yapılması gereken sorumluluklar vardır dedi.

HABERCEM