Alevi Vakıflar Federasyonu’nun Ege Bölgesi İnanç Turu

Uşak Sivaslı Hacım Köyü’nde Kolu Açık Hacım Sultan Anma Etkinliği

Alevi Vakıfları Fedarasyonu tarafından düzenlenen bir organizasyonla Uşak Koluaçık Hacım Sultan, İzmir Hamzababa Anma Etkinlikleri’ne ve 5. Tahtacı Şöleni’ne İstanbul’dan iki otobüslük kafileyle katılan dostlar; baharın coşkusuyla birlikte Alevi-Bektaşi İslam inancının yaşadığı Batı Anadolu coğrafyasına da kısa bir yolculuk yapmış oldular…

Alevi Vakıfları Fedarasyonu Başkanı Doğan Bermek, Bektaşi Babası Hüseyin Başar, Alevi Dedesi Celal Arslan’ın da içinde bulunduğu otobüsle, CEM Vakfı Yenibosna Cemevi’nden 11 Mayıs Cuma gece yarısı hareket ederek Kartal civarında Asya yakasından bir araya gelen dostlarımızla dolan ikinci otobüsle buluşarak yola çıkıp sabahın ışıklarıyla Uşak Sivaslı İlçesi Hacım Köyü’ne vardık. Yemyeşil, dümdüz bir arazinin ortasında oldukça bakımlı bir köyde olan ve Hünkar Hacı Bektaş’ın Halifelerinden olup Uşak yöresinde bilinen ilk ve en önemli Bektaşi Dergahı’nın kurulmasına öncülük etmiş, kendisiyle ilgili bir Velayetname de bulunan aynı zamanda soyunun yürüdüğüne inanılıp bir büyük Alevi Ocağı’nın piri olarak kabul edilen, Kolu Açık Hacım Sultan Hazretleri’nin oldukça bakımlı türbesi ziyaret edildi, dualar okundu. Sonrasında türbe yakınlarında düzenlenen törende konuşmalar yapıldı, lokmalar hep birlikte yenildi.

Alevi Vakıflar Federasyonu ve Uşak Alevi Kültür Derneği tarafından 12 Mayıs Cumartesi günü  2.’si düzenlenen Koluaçık Hacım Sultan Anma Etkinlikleri’nde CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Ak Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, Sivaslı Belediye Başkanı Zafer Küçükgöl, Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir birer konuşma yaptılar. Güzel mesajların da verildiği etkinliğe ayrıca MHP Uşak İl Başkanı Alpey Özgür ve diğer siyasi parti temsilcileri, inanç önderleri, davetliler ve yöre insanları katıldılar.

Açılış sonrasında Uşak merkezde Kültür Merkezi’nde Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek’in yönettiği ve Araştırmacı Yazar Hamza Aksüt ve Doç. Dr. Yağmur Say’ın katıldıkları bir panel yapıldı. Hamza Aksüt Anadolu Alevi Ocakları bağlamında Kolu Açık Hacım Sultan ve Alevi İslam inancı hakkında bilgiler sunarken, Yağmur Say da özellikle Seyyid Battal Gazi ve Kolu Açık Hacım Sultan bağlantısı üzerinde duran bir konuşma yaptı. Sonrasında bir gece konaklanacak olan Manisa yolu üzerindeki muhteşem bir manzara içindeki Grant Uşak Otele hareket edildi.

Kolu Açık Hacım Sultan Kimdir? Yaşamı hakkında kesin tarihi bilgiler bulunmayan Hacım Sultan’ın gerçek isminin Recep olduğu bilinmektedir. Kendisi Ehlibeyt’ten olup, soyu On İki İmamlar’dan İmam Naki’ye dayanmaktadır. Hacı Bektaş’ın 360 Halifesi’nin içinde önemli bir yere sahip olduğu, batın kılıcının kendisine verildiği, Uşak ve çevresinde Alevi/Bektaşi inancını yayma konusunda önemli rol oynadığı yazılı kaynaklarda da geçmektedir. Kendisiyle ilgili bir Velayetname de bulunan, Hacı Bektaş’ın akrabası olduğu söylenen Kolu Açık Hacım Sultan, kendisinden sonra tekkede görevli olarak Burhan Abdal’ı kendi yerine bırakmış, bu yöredeki en eski ve büyük Bektaşi Dergahı’nın kurulmasını sağlamıştır. Aynı zamanda Anadolu’nun önemli bir Alevi Ocağı’nın kurucusu olarak da anılmaktadır. Bu ocağa bağlı birçok dede hizmetlerini bugün de sürdürmektedirler.

İzmir’de Hamza Baba Anma Etkinlikleri ve Hz. Fatıma Ve Anneler Günü…

Alevi Bektaşi İslam İnancı’nın Türkiye’de en yoğun yaşandığı coğrafi yörelerden birisi olan ve inanç merkezleri bakımından da büyük bir zenginlik sergileyen Ege Bölgesi’ndeki önemli ziyaret noktalarından birisi olan Kemalpaşa Hamza Baba Köyü sınırları içindeki Hamza Baba Türbesi bu sene de binlerce insanı ağırladı. CEM Vakfı İzmir ve Harmandalı Şubeleri’nin organizasyonuyla onlarca otobüslük büyük bir kafileyle “Hz. Fatima Ana ve Anneler Günü” Anma Etkinliği bu sene de yine bu büyük inanç önderinin huzurunda yapılıyordu.

13 Mayıs Pazar günü yapılan etkinliğe; Organizasyonu tertipleyen CEM Vakfı  İzmir Şube Başkanı Av. Ali İhsan Şahin; Kemalpaşa Kaymakamı Yüksel Topal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili  Dr. Sırrı Aydoğan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Cem Vakfı Ankara Şube Başkanı Faruk Ali Yıldırım, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, Alevi kurum ve kuruluş temsilcileri, Alevi dedeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Sanatçılar; Volkan Yılmazer, Murat Sincer, Mustafa Özen Şahin etkinlikte yer aldılar. Alevi Vakıfları Federasyonu kafilesi de bu anlamlı günde İzmirlilerle buluştu.

Cem Vakfı İzmir Şube Başkanı Av. Ali İhsan Şahin yaptığı konuşmada; Hz. Fatıma’nın tüm Müslümanların annesi, tüm insanlığın ortak değeri olduğunu söyledi. Bu yıl ikincisini düzenledikleri etkinliği geleneksel olarak her yıl kutlayacaklarını kaydeden Şahin, “Hz. Fatıma, örnek bir annedir, ortak değerimizdir, O, sadece Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in annesi değil, kıyamete kadar gelecek altın halkanın da annesidir.” dedi.
Etkinlikte Türbeyi ziyaret eden binlerce insan da Hamza Baba’nın hayır himmetlerini dilerken, kurban kesenler, lokmalarını paylaşanlar, uzun süredir görmedikleri dostlarını, akrabalarını görenler, hasret giderenler de vardı.

Konuyla ilgili bir de kitap yazan İsmail Onarlı’nın aktardığı bilgilere göre; Hace Ahmet Yesevi Okulu’nda yetiştikten sonra, Anadolu’ya gelerek 1240’lı yıllarda Hacı Bektaş Veli’ye intisap etmiş olan Hamza Baba, Hacı Bektaş’ın 360 Halifesi’nden birisi olarak Alevi inancını yaymak için çaba göstermiş bir ulu pirdir. Horasan erenlerinden İlyas oğlu Pir Hamza Baba, Saruhanlılar döneminde, Kemalpaşa İlçesi (Nif Kazası) sınırları içine gelmiş, sonradan kendi adıyla anılan bir Zaviye ve köy kurmuş, bölgenin en sevilen inanç önderi olmuştur. Dergahının merkezi zamanla hem Bektaşi Dergahı, hem Alevi Ocağı hüviyeti kazanmıştır. Bakınız: İsmail Onarlı, Hamza Baba, Can Yayınları, İstanbul.

Bornoava’da 5. Tahtacı Şenliği

Son yıllarda geleneksel olarak düzenlenmeye başlayanTahtacı Şenliği’nin 5.’si Bornova Belediyesi ve Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle Bornova’daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Açıkhava Tiyatrosu’nda 13 Mayıs Pazar günü yapıldı.

Ege Bölgesinin farklı yörelerinden gelen binlerce Tahtacı Türkmen Alevi, inanç ve kültürlerini yaşatmak ve yansıtmak için kendilerine sunulan bu olanaktan memnun görünüyorlardı.

Anadolu coğrafyasının büyük Alevi topluluklarından olan ve iki büyük ocağa bağlı olarak inanç, gelenek ve kültürlerinden kopmadan ve ödün vermeden bin yıldır bu topraklarda yaşayan Tahtacı Türkmen kitlesinin dağılması ve asimilasyonu karşısında bu tip buluşmalar daha da önem kazanmaktadır.

Bayram havasında geçen bu etkinlikte sahne alan sanatçılar; Tolga Çandar, Yolcu Bilginç, Hasan Şahin, Aşık Kul Mutlu, Evren Erol, Ceren Demirok, Erkut Özkan, Gonga Özdemir, TRT. Ahmet Günday’dı.

Etkinliğe; CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da katıldılar.

Şenliğe katılan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek yaptığı konuşmada Onursal Başkan Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın selamını halka iletirken büyük alkış aldı. Ayrıca Şenlik’te Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel de bir konuşma yaptı.

Etkinlikte yedi dede posta oturdu, dualar verilerek semahlar dönüldü. Bayrak Hayırlısı verildi. Düğünlerde olduğu gibi, dedeler hayırlısını vererek,  Bayrak Dikme töreni yapıldı.

Bir başka büyük kucaklaşmaya kadar farklı yörelerden, farklı kollardan gelen Tahtacılar bir sevgi yumağında buluşmanın verdiği mutlulukla vedalaşarak birbirlerinden ayrıldılar.

Ayhan Aydın