19. Yılında Sivas Şehitleri Anıldı…

19 yıl önce 2 Temmuz 1993’de gericiler tarafından ateşe verilen Madımak Oteli’nde hayatlarını kaybeden 33 aydın ve 2 otel görevlisi 35 can, dün başta Sivas olmak üzere yurdun dört bir tarafında yapılan etkinliklerle anıldı.

Başta Ankara ve İstanbul’daki anma etkinliklerine binlerce insan katılırken, Sivas’taki anmaya yaklaşık kırk bin kişi katıldı. İlk önce Sivas Valiliğinin izin vermemesine rağmen CHP milletvekillerinin araya girmesi sonucu izin alınarak Madımak önüne kadar, konulan barikatların kaldırılmasıyla bir sel gibi yurdun dört bir tarafından gelen katılımcılar ellerinde karanfiller ve Sivas Şehitleri’nin fotoğraflarıyla, 19 yıl sonra tekrar yüreklerde yanmaya devam eden yangını söndürmek için alana geldiler.

Sivas’da yakılarak katledilen canlarımızın adları sıralanırken; hep bir ağızdan “BURDA” diye onbinler haykırdı.

Alevi Bektaşi kurum ve kuruluş temsilcilerinin; Sivas’ın ışığının sönmeyeceği, insanlık kıyımında zaman aşımı kavramının tanımadıklarını, bu ülkenin asli unsurları olarak hiç bir yere gitmeyeceklerini, Aleviler olarak laik, demokratik, bağımsız bir Türkiye istediklerini, bugünkü iktidarın baskı ve diktatörlük yönetimine ülkeyi sürüklediğini söyledikleri konuşmalarından sonra, solun tüm renklerinin yer aldığı, istisnasız tüm Alevi Bektaşi kurum ve kuruluşlarından gelenlerin bulunduğu kalabalık çok büyük bir olgunlukla; gericiliğe, baskıya ve zulme karşı sloganlar atarak sessizce dağıldılar.

Sivas Şehitleri’ni anma etkinliklerine CHP milletvekilleri, Alevi Bektaşi kurum ve kuruluş temsilcileri, CEM Vakfı Genel Başkan Yardımıcısı Cemal Canpolat ve CEM Vakfı Şube başkanları, inanç önderleri, sanatçılar, aydınlar, çeşitli siyasi parti temsilcileri katıldılar.

Anma Etkinliği boyunca Cem Tv., Yol Tv., Barış Tv., Tv. 10. Canlı Yayınlar yaptılar.

Ayhan Aydın