TEKKE-NİŞİN ŞEYH ABDÜLKERİM’LE İLGİLİ MAHKEMEYE BAŞVURUSU

HACIOĞLU-PAZARCIK’I (Dobriç-Bulgaristan’da) KASABASI AHALİSİ MAHKEMEYE BAŞVURARAK AKYAZILI SULTAN TEKKESİ’NDEKİ TEKKE-NİŞİN ŞEYH ABDÜLKERİM’İN HAL VE GİDİŞİ TEKKE GELENEĞİNE UYGUN OLDUĞU

YAZI

10 Recep sene 1112 (Aralık 1700), padişah 2. Mustafa dönemi. İyi öğrenim görmüş yetenekliydi, 3 defa sefere çıktı. O dönemin sadrazamı amcazade Hüseyin Paşa’dır. Karlofça Antlaşması (26 Ocak 1699)’ndan bir yıl sonra 14 temmuz 1700’de Ruslar’la barış antlaşması imzalandı.

KİMDEN

Hacı oğlu pazarı (Dobriç–Bulgaristan’da) kadısının i’malı (Divan-ı Hümayun’a)

KONU

Hacıoğlu Pazarı Kasabası’nın ileri gelenleri mahkemeye başvurarak ilçede bulunan AKYAZILI TEKYESİ’nin tekye – nişini Şeyh Abdülkerim’in hafız ve dindar bir kişi olduğu, onun yerine başka birinin tekye-nişin atanması yukarıda adı geçen şeyhe haksızlık olacağının ilgililere bildirilmesi.

BELGE

BOA – Ali Emiri Tasnif, 2. Mustafa No: 4411

BELGENİN MEALİ

Der-i Devlet-i Arz-ı Da’i-i Kemine Budur ki,