SÜRGÜN EDİLEN BEKTAŞİLER ŞANİZADE ATAULLAH BEY

YAZI

1241/1826 yılı padişah 2. Mahmud zamanı, o yıl 16 Haziran’da Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Bu ocağın dayandığı Bektaşi tarikatına da saldırılarak tekkeleri ve zaviyeleri kapatıldı, bazısı yıktırıldı, şeyh ve babaların ileri gelenleri idam edildi, diğerleri din bilginleri çok olan yerlere sürgün edildiler.

KİMDEN

Sadrazamdan Takrir (Rapor),

KİME

Divan-ı Hümayun’a,

KONU

Padişahın yüce emrine uyarak Bektaşi tekkelerinin yenilerini yıktırmak için bazı kişilerin görevlendirildiği, ancak padişah bu işlerin çok ağır yürüdüğü Anadolu ve Rumeli’de mühürlenecek ve yıkılacak birçok tekke İstanbul’da Şanizade Ataullah Efendi (1771-1828), Melekpaşa Zade Abdülkadir (1785-1846), Cagala Zade Tahir Beylerin hemen İstanbul’da uzaklaştırılmaları (1) bu BEKTAŞİ MADDESİ’nin bitirilmesini buyurmaktadır.

(1)    Padişah 2. Mahmud’un yakın adamlarından Kürt Abdürrahman Efendi’nin ihbarıyla Şanizde Ataullah bey Tire’ye, Çağalalazade Tahir Bey Hadım’a, Melekpaşa zade Abdulkadir Bey bir tarafa sürgün edildiler. Bu yukarıda adı geçenlerin sürgün edilmelerine “Beşiktaş Cem’iyyet-i il-miyyesi”ne üye olmaları imiş, bu dernek  o dönemde Avrupa’dakiler düzeyinde ileri, üyeleri hep çok yönlü bilgin kişiler imiş. Çok geçmeden bu kişilerin sürgün edilmelerinin hata olduğu anlaşılmış ve geri gelmeleri için buyruk verilmiştir. Yalnız Şanizade’ye yollanan buyruğu duyuran Tire Voyvodası Eğinli Ali Bey ıtlakınıza (affınıza) diyeceği yerde itlafınıza (idamınıza) Şanizade fenalaşmış ve birkaç gün sonra vefat etmiştir.

BELGE

BOA-Hatt-ı Hümayun No 24493

HATT-I HÜMAYUN

BENİM VEZİRİM

İşbu takririn ve pusula manzur u ma’lum-ı hümayunım olmışdır pek yolıyle tutılmış ve makule cesim maslahatlara mübaşeret olındıkda zinhar arkasını gevşetmeğe gelmez daima üzerinde olmak lazımdır ŞANİZADE ile CAĞALA ZADE TAHİR bey’den başka Anadolu payesinde MURAD EFENDİ ZADE ARİF Efendi ile MELEKPAŞA ZADE ABDÜLKADİR bey dahi pek meşhurlardan olmağla anlerin dahi neff ü iclaları sonraya kalmak üzere mutalaa itmekde dim Efendim daimizin muma-ileyhünin dahi nefileri istizanına dair silah-dar ağa tarafına bir tezkereleri vürud etmiş olmağla derhal işaret eylemeleri içün ruhsatı havi balasına hatt-ı hümayunım keşide kılına taraflarına gönderildi ve bundan sonra dahi tarik-ı ulemada bu makule akaid-i batılada olanları tahkik ü taharrisine dikkat edeceklerini iş’ar ideyorlar sen dahi (okunamadı) aharda olanları dikkat u ihtimam ile ele getürilmesine bezl-i makderet eyliyesin pusıla-i mezkure nezd-i şahanemde tevki kılınmışdır.

SADRAZAMIN RAPORU

Bismihü

Şevket-lü Keramet-lü Mehabet-lü Kudret-lü Veliyyü-n-ni’metim Efendim

Sultanım