Diyanet asimile mi oluyor?

Anadolu Ajansı’nın haberlerine göre Diyanet İşleri Başkanlığı 2010 yılı için bir çok değişiklik gerçekleştirmeye hazırlanıyormuş. Haberde yazdığına göre “ Din hizmetlerinin toplumun her kesimine ulaştırılması amacıyla camiler sosyal ve kültürel mekanlar haline getirilecek. Buna göre, pilot uygulamayla 200 camide kütüphane, çay ocağı, derslik ve çok amaçlı salon açılacak.“

Bizce çok uygun bir açıklama, doğru bir yaklaşım ve ibadethaneler böyle de olmalı zaten. Aleviler 1400 yıldır ibadet ettikleri CEMEVLERİ’nde, Hz. Muhammed’in kurduğu MESCİD-İ NEBEVİ ‘sini de örnek alarak bu hizmetleri topluma sunuyorlardı. İbadethaneyi sadece dinsel törenler için bir toplanma mekanı olmanın yanısıra, bir toplumsal eğitim, sosyal ve kültürel bütünleşme mekanı olarak da kullanıyorlardı. Üstelik en çok da bu nedenle eleştiri alıyorlardı.

Şimdi CAMİ‘ler içinde bu tür bir yaklaşımın benimsenmesi bizce çok olumlu ve çok önemli bir karar. Emevi’lerden bu yana sadece ibadet için kullanılan CAMİ tekrar HZ. Muhammed ve sahabesinin zamanlarındaki gibi bir sosyal iletişim ve kültür merkezi olarak da kullanılacak. Çok olumlu ve doğru bir girişim. Biz Aleviler ise zaten ibadet merkezlerimizi bu yönde kuruyor ve kullanıyorduk. Ammmaaaa bu kararı hazırlayanlar kimler ise, açıklamalarını yapmadan önce asıl DİYANET İŞLERİ ‘ne br danışsalardı bence iyi olurdu. Acaba bu sosyal ve kültürel mekanlar haline getirilecek CAMİ’ler ibadethane sayılacak mı ? Cümbüş evi falan diyenler çıkar mı o zaman camilere ,
Bu değişim planlarını hazırlayanlar DİYANET ‘in ibadethane konusundaki esas resmi görüşlerini bilmiyorlar anlaşılan, Bizim ağzmız yandığı için, bu çağdaş açılımı yapmak isteyen kardeşlerimizi uyaralım.

DİYANET İŞLERİ o değişime uğrayacak ve sosyal ve kültürel mekanlar haline getirilecek CAMİ ‘ler için, bizim CEMEVLERİ’ne de dediği gibi “ibadethane sayılmaz” diye bir karar verirse görürler günlerini. Personel maaşlarını, su ve elektrik paralarını, aynı bizim gibi, CAMİ’ye gelen cemaatten toplamak zorunda kalabilirler. Aman dikkat etsinler. Biz yıllardır bu çileyi çekeriz, onlarında başı yanmasın sakın. İyi bir şey yapalım derken, DİYANET onları da kapının dışına koyuverirse çok sorun yaşarlar. Bizim çektiklerimizi çekmeye başlarlar.
Bir de soru soralım mı, “Acaba Sünniler asimile mi oluyor?”