Cemevlerine kilit vurmak

Diyanet İşleri Başkanımız Sn. BARDAKOĞLU “Alevilere özgürlük paketine yürekten destek veririm.” demiş, ne güzel demiş. Ama ardından bir şey daha demiş. “Cemevlerine kilit vurulmasını da istemeyiz, üzülürüz” demiş. Hadi, buyur burdan yak.

Nasıl olacak bu iş anlayamıyorum . Severken bile dövüyorlar insanı. Geçmiş 500 yıl içinde bazılarının genlerine hükmedici olmak ne kadar hakim olmuş. Diyanet İşleri başkanımız Sn. BARDAKOĞLU “ Alevilere özgürlük paketine yürekten destek veririm.” demiş, ne güzel demiş. Ama ardından bir şey daha demiş. “Cemevlerine kilit vurulmasını da istemeyiz, üzülürüz” demiş. Hadi, buyur burdan yak.

Cemevlerine kim, neden, nasıl, hangi yetki ve nereden aldığı güçle kilit vuracak. Açıklamayı bu nedenle çok merakla okudum. Doğal olarak da, durduk yerde, cemevlerine kilit vurmak şimdi nereden çıktı diye düşündüm. Diyanet ve diyaneti yönetenler gibi düşünenler kendilerini öylesine hakim ve öylesine güçlü görüyorlar ki, Cemevlerine kilit vurma güçleri bile varmış gibi konuşuyorlar. Kendilerini 1514’de veya 1826‘da falan sanıyorlar. Yani biz, bizi adam sayarlarsa onlara çok müteşekkir kalacağız,. Bu büyüklük iddiaları, bu ezici dil, bu saygıdan yoksun anlayış ve bu sağduyusuz yaklaşım ile bu Diyanet ve onun gibi düşünenler Alevi sorunlarına sıcak ve samimi bir yaklaşım ya da açılım sergileyemezler diye düşündüm.
Ammaaa eğer ki Sn. Bardakoğlu bizim aramızda olup, kendisine Alevi diyen ancak Cemevlerini gereksiz bulan, kontrol ettikleri bir kaç Cemevini ise kilitleyen, kitle tabanından yoksun, Alevilik İslam dışı görüşünü benimsemiş bir kaç zavallı örgüt yöneticisini kastediyorsa, bu endişesinde haklı olabilir. Böyle kişiler var aramızda. Kimler, neden bunları yetiştirip aramıza yerleştirdi bilmiyoruz, hangi güçlerin desteği ile böyle kadrosuz dernekler ve vakıflar kurdular bilmiyoruz, ama varlar. Sanırım Sn. Bardakoğlu onların Cemevlerini kapatacaklarını duydu da, üzüldü. Bu beyan öyle bir endişenin sonucu olabilir. Ama tüm ilgililere söyleyelim de rahatlasınlar:

Bu ülkede Alevi tabanın % 99‘u Cemevi ‘ne gidip Cem tutmak, ibadet etmek ister. O, Cemevini gereksiz bulan, Alevi örgütçüsüyüz deyip de kendilerine siyasette ve ticarette yer arayan Alevi Danıskalarımız sayıca çok az, ama sesleri nedense medyada çok duyurulan bir zavallı gruptur. Belki birileri onların kimlerden destek alıdğını biliyordur, biz bilmiyoruz. Demek ki, Diyanet işlerinin sayın başkanı da bunların Cemevlerini kapatmak istediğini duydu ve böyle bir iş yapılırsa üzüleceğini dile getirdi.
Sahiden de mesela bugün öğleden sonra Tokat’tan AVF’yi arayan bir genç, bulunduğu Turhal’da uğradığı i cemevlerinin kapalı olduğunu, konuşacak kimseyi bulamadığını söylüyordu. Demek bu olayları duyan başkaları da var ve Sn. Bardakoğlu da kamuoyu önünde üzüntülerini dile getirmiş. Şmdi diyeceğim şu :
Sn. Bardakoğlu üzülmesin, bu ülkede Cemevleri kapanmayacak. Ne Emeviler, ne Yavuz Sultan Selim’in gücü, ne de II. Mahmut ve onun Nakşibendi şeyhleri Cemevlerini kapatmayı, Alevi inancını yoketmeyi beceremedi.

Ulu pirlerin adını kullanarak dernekler, birlikler falan kurup, biz Aleviyiz deyip, sonra kendi çevrelerindeki Cemevlerini işlemez hale getirmeye gayret eden, o adları artık sadece tabelalarda ve dosyalarda kalan örgütlerin yöneticileri de kimlerin ekmeğine yağ sürdüklerini, kimlere yoldaş olduklarını ya anlayacaklar, ya da bu toplum onlara anlatacak. Bugün kapalı olan bir kac Cemevi de cok yakında açılacak. kilitler çözülecek. Üzülmeye gerek yok, Alevi toplumu kendi sorunların sahip çıkmayı bilecek yetenekte ve olgunluktadır.

doganbermek@habercem.com