Tüm yıla yayılan ‘Ruhi Su 100’ başlıklı etkinlikler bugün başlıyor

Gençlerle geleceğe…

© Etkinliklerin ilki Ruhi Su müziği üzerine bir panel. Ayrıca yıl içinde Moğollar, Yavuz Bingöl, Birol Topaloğlu, Erkan Oğur gibi sanatçıların konserleri, Ruhi Su’nun özel eşyalarının da yer alacağı sergi de etkinlikler dizisinden bazıları.

Kültür Servisi - Sesi ve sazıyla Yunus Emre’yi, Pir Sultan’ı, Dadaloğlu’nu geniş halk kitlelerine sevdiren Ruhi Su, doğumunun 100. yılında “Ruhi Su 100” başlığıyla yıl sonuna kadar devam edecek bir dizi etkinlikle anılıyor. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Kurucu Başkanı Ilgın Su, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Rektör Yardımcısı Caner Karavit, Ruhi Su Dostlar Korosu şefi Berktay T. Akyıldız, proje danışmanı Şehnaz Layıkel’in dün basına tanıttığı programda Ruhi Su Dostlar Korosu’nun eşlik edeceği pek çok konserin yanı sıra Ruhi Su sergisi, Türkü Düzenleme Yarışması da yer alıyor. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği ve MSGSÜ’nün işbirliğiyle gerçekleşecek etkinliklerin ilki bugün saat 11.00’de MSGSÜ’deTimur Selçuk, Cevat Çapan, Sennur Sezer ve Haydar Ergülen’in konuşmacı olarak katılacağı, Ruhi Su müziği üzerine bir panel olacak. Yarın ise saat 15.00’te yine üniversitede Ruhi Su belgeseli gösterilecek.

Ayrıca yıl içinde Moğollar, Yavuz Bingöl, Birol Topaloğlu, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu gibi sanatçıların konserleri, 16 Mayıs’ta Tophane- i Amire’de açılacak ve sanatçının görülmemiş özel eşyaları, plak kapakları, bağlamaları, orijinal belgelerinin yer alacağı sergi de etkinlikler dizisinden bazıları.

En büyük hedeflerinin gençlere Ruhi Su’nun çoksesli müziğini ve kimliğini tanıtmak olduğunu belirten Akyıldız, Dostlar Korosu’nun gelişen ve gençleşen bir koro olmasını hedeflediklerini söyledi. Bu nedenle de 18, 19, 20 Mayıs tarihlerinde özellikle üniversite öğrencilerine yönelik korist seçmeleri yapılacağını da duyurdu.

Türkiye genelinde müzik öğretmenliği bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açık olan Ruhi Su Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması’na ise kasım ayına kadar başvurulabilir. Seçilecek 100 çoksesli türkü düzenlemesinin kitap olarak basılacağı yarışmanın seçici kurulunda Timur Selçuk, Cihat Aşkın, Erkan Oğur, Melih Duygulu ve Sungu Okan bulunuyor.

Aralık ayındaki kapanış konseriyle bitecek 100. yıl etkinliklerinin yer aldığı CD ise 2013 yılı içinde yayımlanacak. (www.ruhisu.org)

Cumhuriyet

08.05.2012