Bulgaristan’da Alevi-Bektaşi Tekkeleri

Veysel Bayram

Bulgaristan’da bilhassa Alevi tekkeleriyle veya bugün bile Alevilerin ziyaret ettiği tekkelerle – zaviyelerle – türbelerle ilgili bir elin parmakları kadar kaynak bulunuyor. Birçok araştırmacı, Bulgaristan Alevi tekkelerini zikrederken, ana kaynak olarak F. W. Hasluck’un “Bektaşilik Araştırmaları (Profesör Fuad Köprülüzâde’nin bir önsözüyle, metinden başka üç harita ve iki levha ile birlikte)” (Çev. Ragıb Hulusi. [İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü, Devlet Matbaası, İstanbul 1928) adlı eserinden yararlanıyor. Modern zamanlarda Baki Öz de konuyu “Dünyada ve Türkiye’de Alevi-Bektaşi Dergâhları” (Can Yayınları, İstanbul 2001) adlı yapıtında ele almıştı.

Derli toplu bir şekilde ve bilhassa Bulgarca yer isimleriyle konuyu ele alan çalışmaların eksikliği hissedildiğinden, bu tür çalışmalara ön ayak olması ve araştırmacılar, bilhassa alan araştırmacıları için de küçük bir rehber görevini yerine getirmesi amacıyla, yıllardır bilfiil gezerek belirlediğimiz Bulgaristan Alevilerinin ziyaret ettiği tekkelerin – zaviyelerin – türbelerin listesini oluşturduk. Ve okurla buluşturuyoruz. Kuşkusuz listede eksiklikler var. Zamanla bilgiler / bilgilerimiz arttıkça onların da tamamlanacağını düşünüyoruz.

1. Demir Baba tekkesi – Mumcular köyü / Sveştari / Kemaller ilçesi / İsperih / Razgrad ili // Текке Демир Баба – с.Свещари, община Исперих, обл. Разград

2. Hüseyin Baba tekkesi – Voden Milli parkı; Adaköy köyü yakınları / Ostrovo / Zavet ilçesi, Razgrad ili // Текке Хюсеин Баба – Резерват Воден, до с. Острово, община Завет, обл. Разград

3. Ali Baba türbesi – Alvanlar köyü / Yablanovo / Kotel ilçesi / Sliven ili Тюрбе на Али Баба – с. Ябланово,община Котел, обл. Сливен

4. Koçlu Baba türbesi – Alvanlar köyü / Yablanovo / Kotel ilçesi / Sliven ili // Тюрбе на – с. Ябланово,община Котел, обл. Сливен